Postup přípravy receptu Vepřové maso na rajčatovém protlaku:
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme vepřové maso pokrájené na kostky, osmahneme a za častého míchání dusíme, až se nám vydusí do tuku (je hotovo brzy). Takto připravené maso zasypeme hladkou moukou, za stálého míchání osmahneme, vmícháme sladkou mletou papriku, po zpěnění přidáme rajčatový protlak (kečup), sůl, znovu trochu osmahneme, podlijeme malinko vřelou vodou, rozmícháme, přidáme prolisovaný česnek, zamícháme, dolijeme na potřebné množství omáčky, můžeme přidat i kousek masoxu, a dusíme v papiňáku zhruba 30-40 minut.
Jestliže chceme zpestřit omáčku sterilovaným hráškem, přidáme ho až do hotové omáčky a necháme chvíli prohřát.
Pokud nepřipravujeme toto maso v papiňáku, dusíme ho pod malinko odklopenou pokličkou na mírném plameni. V celém průběhu dušení masem občas zamícháme a podlijeme malým množstvím vřelé vody (vývarem z masoxu). Ke konci vaření postupně doléváme na potřebné množství omáčky a můžeme také přidat sterilovaný hrášek, který v omáčce prohřejeme.