Použité suroviny receptu Větrníky s jahodovou šlehačkou:
390 ml vody
| 100 ml oleje
| sůl
| 200 g hl. mouky
| 4 vejce
| tuk na plech
| 250 g čersvých jahod
| 500 ml smetany ke šlehání
| 2 ztužovací šlehačky
| cukr na doslazení šlehačky a posypání.
Postup přípravy receptu Větrníky s jahodovou šlehačkou:
1. Olej a vodu nalijeme do kastrolu se silnějším dnem. Přidáme špetku soli a smes přivedeme k varu. do vroucí vody s olejem prisypeme hladkou mouku a rychle mícháme, až vznikne pevná a hladká hmota.
2. Těsto dáme do mísy, stále propracováváme (můžeme k tomu použít i šlehač) a necháme je zchladnout. Postupně přidáme po jendou vejci a každé do těsta dobře zatřeme nebo zašleháme.
3. Směsí naplníme sukrářský sáček a na vymaštěný plech stříkáke pusinky o průměru 5 cm. lehce je pokroíme vodou a v troubě předem vyhřáté na 220°C je pečeme asi 5 minut a troubu během této doby neotvíráme. Když větrníky vyběhnou snížíme teplotu na 160°C a dopékáme do růžova. Necháme vychladnou na mřížce a poté větrníky podélně rozkrojíme ostrým nožem.
4. Jahody očistíme, omyjeme a rozmixujeme. Smetanu promícháme se ztužovačem, podle chuti ji ještě přisldíme a vyšleháme do tuha. Šlehačku smícháme s jahodovým pyré, naplnime jí zdobící sáček a nastříkáme na spodní části větrníků. Přiklopíme horním díle, pocukrujeme a můžeme podávat.
Fotky receptu Větrníky s jahodovou šlehačkou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!