Použité suroviny receptu Větrníky z odpalovaného těsta:
1/4 l vody
| 1 špetka soli
| 100 g másla
| 200 g hrubé mouky
| 5 vajec
| dle potřeby: tuk na pomazání a mouka na vysypání plechu
| 1 vanilínový cukr
| dle potřeby: moučkový cukr na posypání
| Náplň:
| 1/4 l šlehačky
| 150 g čokolády
Postup přípravy receptu Větrníky z odpalovaného těsta:
Ve vodě rozpustíme sůl a tuk a zahříváme až k bodu varu. Jakmile se začíná vařit, vsypeme mouku a za stálého míchání na kraji plotny nebo na menším plameni propaříme husté, hladké a lesklé těsto. Sejmeme z tepla a dobře mícháme, až těsto prochladne. Pak do něj vetřeme jedno vejce po druhém. Z hladkého těsta stříkáme trubičkou na sníh na pomaštěný a moukou vysypaný plech větší bochánky a dáme je do dobře vyhřáté trouby. Po několika minutách oheň zmírníme a bochánky zvolna dopékáme. Vychladlé rozkrojíme a plníme čokoládovou šlehačkou. Cukrářským sáčkem ji nastříkáme do spodních částí větrníků, přikryjeme vršky a posypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
Příprava náplně:
Čokoládu rozlámeme na menší kousky do hrnečku a nahřejeme ve vodní lázni. Pak ji zředíme šlehačkou, mícháme a zvolna zahříváme. Připravenou hmotu vychladíme. Před plněním větrníků ji našleháme ve šlehači a podle chuti přisladíme.