Postup přípravy receptu Vídeňský závin:
Těsto: Mouku prosejeme na vál, do středu uděláme důlek a do něj dáme olej, vejce, sůl a 125 ml vlažné vody a vše zpracováváme tak dlouho, až vznikne hladké těsto. Uhněteme bochánek, přikryjeme ho nahřátou miskou a necháme asi 45 minut odpočívat. Mezitím si připravíme náplň.
Náplň: V pánvi rozpustíme 100 g másla a na něm opečeme strouhanku. Jablka nakrájená na tenké plátky smícháme s rozinkami, skořicí, cukrem a opečenou strouhankou. Na vál rozprostřeme utěrku, silně ji pomoučíme a těsto na ní dotenka rozválíme. Těsto potřeme lžící rozpuštěného másla, ruce si smočíme v mouce, vsuneme je pod těsto a odspodu je roztahujeme do všech stran. Těsto musí být tak tenké, že je pod ním vidět kresba na utěrce! Na takto připravené těsto nasypeme jablečnou náplň (dolní část a postranní okraje musí zůstat volné). Pak na užší části nadzdvihneme utěrku a s její pomocí závin opatrně srolujeme. Volný dolní okraj a boční strany přehneme a pevně přimáčkneme. Plech vymažeme tukem a opatrně na něj přeneseme závin. Zbytek másla rozpustíme a závin jím potřeme. Pečeme 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 200 °C.