Postup přípravy receptu Vinné hrozny v citrónovém želé:
Najemno nasekáme tolik máty, aby to vydalo na dvě kávové lžičky a odložíme stranou.
1 balíček želé rozpustíme ve 150 ml vařící vody. V mixéru dohladka rozmixujeme tekuté želé, krémový sýr, smetanu, citrónovou kůru i šťávu a nasekané lístky máty. Směs přelijeme do dortové otvírací formy o průměru 20 cm, přiklopíme a necháme chladit asi 1 hod téměř do úplného ztuhnutí.
Mezitím si ve středně velké míse rozpustíme v 600 ml horké vody druhý balíček želé a chladíme do mírného zchladnutí, nesmí ztuhnout.
Od obojího vína po 120 g podél rozkrájíme plody na půlky a odstraníme pecičky. Ze zbylého modrého vína natrháme malé hrozníčky, ty použijeme na ozdobu na talířcích.
Půlky hroznových kuliček naskládáme na tvarohový základ tak, aby tvořily tvar hroznů. Opatrně nalijeme želé, aby je pokrylo (né moc, aby půlky kuliček neplavaly), přikryjeme a chladíme asi 20 minut v lednici. Zbylé želé necháme zatím při pokojové teplotě. Po 20 minutách dolijeme zbylé želé a opět chladíme, tentokrát asi 3 hodiny.
Řádně ztuhlý dezert vyndáme z formy tak, že špachtlí namočenou v horké vodě uvolníme okraje dezertu a odepneme obruč.