Vložil: | XpajaY850 |
Porcí: | 12 |
Doba přípravy: | 105 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 1 |
|
|
Použité suroviny receptu Vláčný zázvorovo-datlový dort:
200 g vypeckovaných sušených datlí
| 200 g studeného másla nakrájeného na kousky + trocha na vymazání formy
| 300 g co nejtmavšího přírodního krupicového cukru
| 2 vejce
| 50g čerstvého zázvoru, nastrouhaného
| nastrouhanou kůru z 1 citronu
| 200 g hladké mouky prosáté se lžící prášku do pečiva
| 1 velké jablko (250 g), oloupané a nasekané na drobné kousky
| 50 g bílé čokolády
| 1 lžíce sekaného kandovaného ovoce
Postup přípravy receptu Vláčný zázvorovo-datlový dort:
1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Hlubší koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Datle v misce přelijte vařící vodou. Máslo rozpusťte na mírném plameni v kastrůlku a vsypte do něj cukr. Nechte trochu vychladnout.
2. Vejce ušlehejte s máslem, zázvorem a citronovou kůrou. Sceďte vodu z datlí a nadrobno je nasekejte. Vsypte k máslu a dobře promíchejte. Přidejte mouku i jablko a těsto přesuňte do připravené formy. Tu postavte ještě na plech (zabráníte tím přílišnému pečení odspodu) a pečte asi hodinu a čtvrt, až koláč vyběhne. Když do něj vpíchnete špejli, neměly by na ní ulpět vlhké drobky. Koláč nechte vychladnout ve formě.
3. Čokoládu nalámejte do misky (ne kovové). Rozehřejte ji v mikrovlnné troubě na střední výkon (vždy po minutě, dokud nezískáte tekutou hmotu), nebo ji klasicky rozpusťte ve vodní lázni. Koláč vyklopte z formy, sejměte papír, ozdobně pocákejte bílou čokoládou a posypte kandovaným ovocem. Pokud dort dobře přikryjete, vydrží v chladničce minimálně týden – a bude mít pořád lepší chuť. Před ozdobením ho můžete také zabalit do několika vrstev potravinové fólie a až na dva měsíce zmrazit. Vždycky tak budete mít po ruce efektní dezert.
Fotky receptu Vláčný zázvorovo-datlový dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!