Použité suroviny receptu Vopiška neboli kopřivačka:
200 g mladých kopřiv - vršků
| 40 g hladké mouky
| 40 g másla
| 2 dl mléka nebo smetany
| 1 vejce
| sůl, muškátový oříšek
| 40 g cibule
| 1 stroužek česneku
| 1 rohlík nebo žemle
Postup přípravy receptu Vopiška neboli kopřivačka:
Oprané kopřivy krátce povaříme v osolené vodě. Na části másla nebo jiného tuku zpěníme sekanou cibuli a rozetřený česnek, přisypeme mouku a osmažíme. Zalijeme vývarem z kopřiv, dobře rozmícháme, osolíme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a povaříme. Potom přidáme drobně posekané kopřivy, polovinu mléka nebo smetany a necháme přejít varem. Do hotové polévky vmícháme zbylé mléko i smetanu s rozšlehaným vejcem – již nevaříme. Žemli rozkrájíme na kostičky a osmažíme na zbylém másle. Vložíme do talířů a přelijeme polévkou.
Fotky receptu Vopiška neboli kopřivačka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!