Vložil: | udunka |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 120 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 21 |
|
|
Použité suroviny receptu Výborná svíčková na smetaně:
750 g hovězího masa
| 1 velkou cibuli
| 2 lžíce sádla
| 1 balíček mražené zeleniny pod svíčkovou
| 150 g slaniny
| citron
| 250 ml smetany
| cca 1 vrchovatou lžíci mouky
| mléko
| cukr
| sůl
| 6 kuliček pepře
| 2 lžičky saturejky
| 6 kuliček nového koření
| 2 hřebíčky
| 2 bobkové listy
| 4 kuličky jalovce
| špetku sušeného tymiánu
Postup přípravy receptu Výborná svíčková na smetaně:
Prkénko posypeme lžičkou a půl saturejky a špetkou mletého pepře a poválíme po něm omyté maso tak, aby bylo pravidelně obalené. Maso uložíme alespoň na půl hodiny do chladna. Mezitím si připravíme odvar z koření. Cca 3 dcl vody uvedeme k varu a vhodíme do ní pepř, nové koření, hřebíčky, bobkové listy, jalovec, po špetce tymiánu a saturejky a nakonec 1/4 omytého citronu. Vyvaříme na polovinu a scedíme přes sítko. Nakrájíme si cibuli a slaninu na malé kostičky. V hrnci rozhřejeme sádlo a lehce na něm osmažíme cibuli a slaninu. Na tomto podkladu necháme maso, které jsme těsně před smažením osolili, ze všech stran zatáhnout a po té vsypeme zeleninu a vše zalijeme vývarem z koření a dolijeme vodou tak aby bylo maso do poloviny potopené. Dusíme tak dlouho než je maso měkké (v tlakovém hrnci cca hodinu). Pak maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Omáčku nalijeme do mixéru a rozmixujeme (nebo použijeme ponorný mixér) a po té ji znovu ohřejeme a nalijeme do ní smetanu. Necháme probublat a pak si připravíme zavářku z mléka a mouky. Mouku v troše mléka pořádně rozšleháme aby v ní nebyly hrudky a potom ji vlijeme do omáčky, prošleháme a povaříme. Dochutíme solí, cukrem a pokud je třeba citronem. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.
Fotky receptu Výborná svíčková na smetaně:
Fotky vložil: Helenuska,uschi3,mikejla,piskotik,Natural,Marci7,Vikitorie,MichelePrg