Postup přípravy receptu Vykrajované koláčky:
Na vál dáme 1/2 kg polohrubé mouky, rozstrouháme 1 kostku ztuženého pokrmového tuku, rozdrobíme 1 kostku droždí (neděláme kvásek), přidáme 2 žloutky, 2 vanilkové cukry, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a mléko a zpracujeme v těsto.
Připravíme náplně: Tvaroh rozšleháme s mlékem, 1 žloutkem, cukrem a vanilkovým cukrem, strouhanou citronovou kůrou. Mák nameleme, povaříme s mlékem, osladíme dle chuti, můžeme do něj přidat i povidla. Náplň povidlovou koupíme hotovou.
Z těsta vyválíme 1/2 cm silný plát a vykrajujeme menší koláčky (v troubě nenabudou). Do středu koláčku uděláme důlek a klademe různé náplně dle chutě a obliby (mák, povidla, tvaroh). Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme drobenkou, kterou vytvoříme smícháním 8 dkg hrubé mouky, 6 dkg másla a 10 dkg moučkového cukru.
Plech mírně vymastíme, pečeme zvolna, do zrůžovění koláčků (dle trouby asi 15-20 min). Koláčky jsou křehké.
Přeji dobrou chuť