Postup přípravy receptu Vývar se žampionovým svítkem:
Nejdříve si z kostí připravíme vývar, osolíme jej, přidáme několik kapek octa, koření, sůl a cibuli a asi 15 minut před koncem varu vložíme očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu. Mezitím si přichystáme žampionový svítek. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme očištěné plátky žampionů, krátce orestujeme, opepříme a necháme vychladnout. Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Žloutky rozšleháme, přidáme sníh, osolíme a lehce vmícháme mouku. Přidáme orestované žampiony a posekanou zelenou petrželku. Hmotu nalijeme do formy vytřené tukem a vysypané moukou a upečeme dorůžova. Necháme vychladnout. Vývar přecedíme, dochutíme a vložíme do něj zpět kořenovou zeleninu a drobné tvary vykrájené z vychladlého svítku.
Poznámky:
Svítek se dobře peče ve větší formě (stačí menší koláčová), neměl by být příliš vysoký. S polévkou je trochu více práce, takže půjde spíše o polévku sváteční.