Použité suroviny receptu Záhorácké brambory na smetaně:
asi 800 g brambor
| podle potřeby mléko
| špetka soli
| 1-2 bobkové listy
| 2-3 zrnka pepře
| 250 g zakysané smetany
| 1 lžička hladké mouky nebo škrobové moučky
| špetka cukru
| několik kapek octa
Postup přípravy receptu Záhorácké brambory na smetaně:
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Zalijeme je vodou a mlékem, ale jen tak, aby byly potopené (polovina vody a polovina mléka). Osolíme, přidáme koření a vaříme téměř doměkka. Z měkkých brambor vyjmeme koření a přidáme smetanu rozmíchanou s moukou nebo škrobovou moučkou a povaříme (se škrobovou moučkou jen krátce). Brambory přisolíme a ochutíme cukrema octem, popř. zředíme trochou mléka. Podáváme s opečeným párkem, uzeným masem nebo sázenými vejci.