Postup přípravy receptu Základní rychlá cibulovka:
Nasekáme nadrobno cibuli a dáme na omastek. Jakmile začne zlátnout, podlejeme ji cca 1 dcl vody a přidáme k ní kostku bujónu. Bujón dáváme podle chuti, můžeme ten nejlacinější od Vitany, jsou i slepičí nebo hovězí, fajnšmekři zdravé výživy dají přednost dražším zeleninovým bujónům z produkce ekologického zemědělství. Počkáme, až se bujón rozpustí, mezitím dobře rozmícháme ve studené vodě polohrubou mouku, pak ji postupně a za stálého míchání lejeme do cibulového bujónu. Asi 5 minut vaříme, než dostaneme hladkou omáčku, kterou podle chuti přikořeníme pepřem, kmínem, novým kořením apod. Pokud se místo hladké omáčky nadělají žmolky, nezoufáme a ještě chvíli vaříme, ony se zpravidla rozvaří.