Použité suroviny receptu Zapečené jazyky se sardelovou pastou:
2 vepřové jazyky
| 1 cibule
| sůl
| 100 g másla
| sardelová pasta
| 1/8 l strouhanky
| vývar z masa
| 200 g zakys. smetany
| 500 g těstovin /vřetena/
Postup přípravy receptu Zapečené jazyky se sardelovou pastou:
Nejprve uvaříme jazyky: vložíme je do osolené vařící vody společně s cibulí a vaříme do měkka. Na chvíli je ponoříme do studené vody a oloupeme. Vývar uschováme.
Uvaříme těstoviny ve slané vodě se lžící oleje al dente, scedíme a prolijeme studenou vodou.
Obojí – jazyky i těstoviny uložíme do chladu.
Druhý den vymažeme zapékací misku trochou oleje či másla, nasypeme těstoviny a zalijeme trošičkou vývaru z jazyka. To proto, aby těstoviny zůstaly krásně mokré a vláčné.
Namočíme strouhanku do vývaru a přidáme máslo utřené se sardelovou pastou. Množství pasty určujeme dle vlastní chuti. Měla by být sice výrazná, nicméně strouhanka by neměla být přespříliš slaná. Zamícháme se strouhankou a pokud je potřeba, ještě trochu pasty přidáme.
Jazyky nakrájíme na plátky cca ½ cm silné a potřeme je strouhankovou směsí.
Vyskládáme je šupinovitě za sebou na těstoviny a vše potřeme (nebo přelijeme) kysanou smetanou.
Vložíme do trouby a zapékáme cca ½ hodinky.
Fotky receptu Zapečené jazyky se sardelovou pastou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!