Postup přípravy receptu Zapečené zelné závitky:
Zelí očistíme, zbavíme ovadlých listů a odlomíme šest velkých listů, které spaříme v horké vodě. Zbytek zelí pokrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme na malé kostičky, rajčatový protlak smícháme se 100 ml vody. V kastrolu zpěníme na lžíci sádla polovinu cibule a přidáme nakrájené zelí, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme na mírném ohni do poloměkka. Na pánvi zpěníme na zbytku sádla zbytek cibule, přidáme mleté maso a za stálého míchání osmahneme dohněda. Do hotového masa vmícháme vařenou rýži, osolíme a opepříme. Masovou směs rozdělíme na spařené zelné listy. Listy sbalíme do závitku od silnějšího konce k tenčímu. Pekáček vymažeme sádlem, rozložíme na dno polovinu zelí, na zelí vyskládáme závitky a přikryjeme další vrstvou zelí. Zalijeme rozředěným protlakem a pečeme asi 20 minut. Potom zalijeme zakysanou smetanou a zapékáme
ještě asi 15 minut.
Zapečené zelné závitky podáváme s bramborem nebo chlebem.