Postup přípravy receptu Zapékané ochucené bílé zelí:
Menší hlávku zelí rozkrojíme na čtvrtiny a ty vložíme do vroucí vody. Zelí vaříme asi 15 minut, aby bylo křupavé, ale měkké.
Slaninu nakrájíme na kostičky, sýr nastrouháme a strouhanku osmahneme na lžíci másla. Zbylé máslo rozehřejeme.
Pekáč vymažeme. Zelí rozebereme na listy a necháme okapat. Třetinu nebo čtvrtinu zelných listů rozložíme na pekáč. Posypeme je částí slaniny, strouhanky, zakapeme trochou másla a lehce okořeníme zázvorem. Dáme další vrstvu zelných listů a opět slaninu, strouhanku, máslo a zázvor. Takto postupujeme do vyčerpání surovin. Nakonec zelí posypeme sýrem. Připravený pekáč se zelím vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a zapékáme.