Postup přípravy receptu Zapékané plněné lilky :
Cibuli nakrájíme na plátky, rozebereme je na kroužky, osolíme a necháme 15 minut odležet, aby se šťáva z cibule uvolnila. Kroužky omyjeme a osušíme. Přidáme je k rajčatům, osolíme, opepříme a osladíme podle chuti. Přimícháme petrželku. Troubu předehřejeme na 150°C. Omyté lilky podélně rozpůlíme a v dužnině uděláme podélně zářezy, ale slupku neprořízneme. Do celého povrchu rozpůlených lilků vetřeme olej se solí a řeznou plochou dolů je necháme okapat. Na dno mělké nádoby dáme 4 lžíce olivového oleje, poklademe na něj rozpůlené lilky řeznou plochou nahoru a naneseme na ně rajčatovou směs tak, aby co nejdříve vyplnila zářezy. Zbývající směs navrstvíme na lilky, na každý položíme nakrájený stroužek česneku a zakapeme lžicí olivového oleje a citronovou šťávou.
Plněné lilky do poloviny podlejeme drůbežím vývarem nebo vodou a na sporáku přivedeme k varu. Potom je vložíme do trouby a zapékáme přibližně 30 minut. Lilky vyjmeme, upravíme na talíře a odstraníme stroužky česneku. Pokrm přelijeme vydušenou šťávou a můžeme ho ještě posypat petrželkou. Zapékané plněné lilky podáváme vlažné s chlebem nebo bagetou, kterými šťávu vybíráme. Před dopečením je možno lilky zasypat strouhaným sýrem a nechat rozpéci.