Vložil: | Jennynka |
Porcí: | 3 |
Doba přípravy: | 45 min |
Hodnocení: | Žádné hodnocení |
Počet hodnocení: | 0 |
|
|
Použité suroviny receptu Zapékané svatojakubské mušle:
8 jakubek v lasturách
| hrubá mořská sůl na podklad
| 300 g mladého špenátu
| sůl
| 1 mrkev
| 50 g bulvového celeru
| 40 g másla
| špetka mletého šafránu
| 2 cl suchého vermutu
| 200 ml smetany ke šlehání
| 2 žloutky
| čerstvě mletý bílý pepř
| 2 lžíce šlehané smetany
Postup přípravy receptu Zapékané svatojakubské mušle:
Mušle připravíme podle klasického postupu. Očistíme je, omyjeme a otevřeme. Maso uvolníme z lastur a jikry (tzv. korál) oddělíme. Maso nakrájíme na plátky. Do žáruvzdorné mísy nasypeme vrstvu soli a lehce do ní zatlačíme dolní hlubší misku lastury. Špenát přebereme, propláchneme a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme a necháme na sítě okapat. Troubu předehřejeme na 220 °C. Mrkev očistíme, celer oloupeme a zeleninu nakrájíme na kostičky. Podusíme na 20 g rozehřátého másla. Přimícháme šafrán a vermut. Přilijeme smetanu a vaříme do mírného zhoustnutí. Odtavíme ze sporáku a vmícháme žloutky. Osolíme a opepříme. Na teflonové pánvi rozehřejeme máslo a jakubky s jikrami prohřejeme 1-2 minuty. Špenát rozdělíme do připravených lastur. Obložíme masem a jikrami. Přelijeme šafránovou omáčkou. Vložíme do trouby a několik minut zapékáme.
Fotky receptu Zapékané svatojakubské mušle:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!