Postup přípravy receptu Závin z plundrového těsta:
Nejprve připravíme vodánek. Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí, vmícháme 1 lžíci cukru, posypeme 1 lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Mírně osolenou mouku smícháme s vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, žloutky a vykynutým kváskem. Vypracujeme vláčné těsto a necháme je asi 40 minut kynout. Mezitím připravíme tukové těsto. Z mouky a pokrájeného tuku vypracujeme bochánek a dáme jej do chladničky odpočinout. Vykynuté těsto vyválíme na placku, doprostřed vložíme tukový bochánek, rozválíme jej a těsto složíme jako obálku. Opět rozválíme, složíme třikrát na délku, třikrát na šířku a znovu rozválíme. Tento postup opakujeme třikrát. Složené těsto necháme v chladničce odpočinout. Poté jej znovu rozválíme, složíme a skládání ještě dvakrát zopakujeme. Opět necháme v chladničce odpočinout a nakonec celý postup ještě jednou zopakujeme.
Pak těsto na pomoučeném vále vyválíme na plát silný asi 5 mm a nakrájíme na 4 obdélníky. Vždy dva přeneseme na tukem vymazaný plech. Na jednu polovinu každého pruhu těsta rozprostřeme náplň nebo ovoce oslazené podle chuti. Druhou polovinu těsta přes náplň přehneme a v okrajích několikrát propíchneme vidličkou. Upečeme v důkladně vyhřáté troubě dozlatova.