Použité suroviny receptu Zázvorovo-dýňový chlebíček:
175g másla, rozpuštěného + další na vymazání formy
| 140g tekutého medu
| 1 velké vejce
| 250g dužiny jakékoli syrové dýně nebo tykve, oloupané a nastrouhané nahrubo (asi 500 g před čištěním)
| 100g světlého třtinového cukru
| 350g hladké mouky smíchané s 9 g kypřicího prášku do pečiva
| 1 lžíce sušeného mletého zázvoru
| 2 lžíce surového třtinového cukru (demerara)
Postup přípravy receptu Zázvorovo-dýňový chlebíček:
1. Připravte formu
Zahřejte troubu na 160 °C. Dno i obě delší strany formy na pečení chleba (na jedenapůlkilový bochník) vymastěte máslem a vyložte pečicím papírem, aby chléb hladce vyklouzl.
2. Vypracujte těsto
V míse smíchejte máslo, med a prošlehané vejce a přimíchejte nastrouhanou dýni nebo tykev. Pak přidejte světlý třtinový cukr, mouku smíchanou s kypřicím práškem a zázvor.
3. Upečte a vychlaďte
Připravenou směs nalijte do formy a posypte surovým třtinovým cukrem. Pečte padesát až šedesát minut, aby chlebíček nabyl a zezlátl. Nechte ho ve formě asi pět minut odpočinout, pak ho vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
Podávejte nakrájené na silné krajíce a namazané máslem.
Fotky receptu Zázvorovo-dýňový chlebíček:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!