Postup přípravy receptu Zeleninový vývar s bílými knedlíčky:
Do hrnce dáme máslo, necháme rozpustit a přimícháme hladkou mouku – vytvoříme jíšku. Po malých dávkách lijeme studenou vodu a stále intenzivně mícháme (metličkou) a to z toho důvodu, aby se nám ve vodě neudělali cucky z té jíšky. Do vody dáme ihned kořenovou zeleninu (může být i zamražená) – celer, petržel, mrkev. V okamžiku, kdy se voda vaří, ochutíme bujónem (počet kostek dle množství vody – 1 kostka = 1 litr vody) a vaříme 20 minut, až je zeleninka pěkně měkká. Kdo má rád trochu zeleného, tak může přisypat např. nasekanou pažitku.
Mezitím si připravíme knedlíčky.
Do malého rendlíku dáme trochu mléka a krátce povaříme – spíše ohřejeme, aby mléko bylé vlažné, přidáme strouhanku a promícháme s malým proužkem másla, špetkou soli a celým vajíčkem. Vmícháváme postupně ještě strouhanku a muškátový květ (tím nešetříme – když tu hmotu ochutnáme, musí být slaná a muškátový květ musíme cítit). Důkladným mícháním nám vznikne takový „blátíčko“ – ani ne moc řídký ani ne moc tuhý, prostě akorát:)).
Namočíme si ruce a kávovou lžičkou nabíráme malé kousky těstíčka z rendlíku a vytváříme kuličky (no spíše se snažíme ty kuličky vytvořit, většinou je to taková hrouda). Tím, že máme mokré ruce, tak se nám to těstíčko nelepí. Výtvory hážeme je do vroucí polévky. Knedlíčky postupně vyplavávají napovrch a ještě krátce povaříme.