Postup přípravy receptu Zelná polévka s kozím sýrem:
Kysané zelí propláchneme a dáme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a vmícháme do zelí. Necháme nejméně 2 hodiny rozležet. Cibule oloupeme, z každé seřízneme malý vršek a dužinu až na 5 mm široký okraj vydlabeme. Cibule povaříme asi 3 minuty v osolené vodě, poté scedíme, zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Vydlabanou cibulovou dužinu najemno nasekáme. Papriku omyjeme, rozpůlíme, vyřízneme semeník a lusk pokrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme olivový olej a zesklovatíme na něm česnek a nasekanou cibulovou dužinu. Přidáme kysané zelí a rajčatový protlak. Okořeníme mletou paprikou a pepřem, osolíme a opepříme. Vmícháme kostičky papriky, přilijeme zeleninový vývar a asi 15 minut povaříme. Olivy vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do polévky. Kozí sýr rozmačkáme. Vydlabané cibule krátce ohřejeme, rozdělíme na talíře a naplníme polévkou. Posypeme kozím sýrem a tymiánem a podáváme.