Postup přípravy receptu Zelná polévka z hlávkového zelí:
Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, osolíme, posypeme kmínem, podlijeme 3 lžícemi vody a dusíme téměř do měkka. Potom přidáme asi 1,5 litru vody, promícháme a vaříme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s bobkovým listem a novým kořením přidáme do polévky. Necháme vařit a zatím si z másla a mouky připravíme zlatou jíšku a rozmícháme ji v hrnečku s vodou. Vlijeme do polévky, přidáme rajčatový protlak, promícháme a necháme vařit ještě asi 10 minut. Teprve po odstavení polévky ze zdroje tepla polévku dochutíme solí, cukrem a octem.
Poznámka: Pro přípravu polévky můžeme použít i vývar z uzeného masa a také nakrájené kostičky uzeného masa mohou být zajímavým zpestřením této polévky.