Postup přípravy receptu Zelňačka naší babičky:
Sušené houby přes noc namočíme do vody, na oleji orestujeme cibuli a česnek a mezitím oloupeme brambory, které nakrájíme na kostičky a dáme asi do 2,5 litru vody. Přidáme bobkový list, nové koření, osolíme a přivedeme do varu. Poté přidáme pokrájené kyselé zelí a namočené sušené nebo pokrájené čerstvé nebo nakládané houby.
Vaříme dokud nejsou brambory téměř měkké. Mezitím si rozmícháme šlehačku se 2 lžícemi hladké mouky a trochou mleté papriky. Do polévky přidáme orestovanou cibuli a zahuštěnou šlehačku. Za stálého míchání vaříme dokud polévka nepřestane pěnit. Potom stáhneme plamen, do polévky vlijeme vejce a již bez míchání vaříme 10 minut. Poté polévku odstavíme, přidáme trochu pepře a podle chuti ocet, sůl či polévkové koření.