Do 1,5 litru vody dáme vařit 2 střední brambory, 60 dkg bílých předvařených fazolí, jednu cibuli nakrájenou na jemno, kmín, trochu mletého pepře (nemusí být) osolíme Podravkou nebo mořskou solí (je to zdravější) a uvaříme do měkka.
Ze sáčku vyjmeme 500 g kysaného zelí, vymačkáme z něho šťávu a pokrájíme ho. Vložíme do hrnce s uvařenými bramborami a opět vaříme. Dle potřeby přidáme vodu. Můžeme přidat trochu červené papriky pro barvu, ale nedávám ji.
Někdy je polévka hustá sama o sobě, ale ještě je možné ji zahustit hladkou moukou, kterou předem rozmícháme se studenou vodou, aby nám nevznikly žmolky. Lze použít i celozrnnou mouku.
Další báječné receptny na zelňačku:
Staročeská zelňačka
Zelňačka s vepřovým masem
Hustá svačinová zelňačka
Uzená zelňačka s fazolemi
Zelnačka s masovými knedlíčky
Zelňačka se zakysanou smetanou