Mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nasekáme. Část nakrouhaného zelí, které připravujeme k naložení nebo nakrájenou malou hlávku zelí dáme společně s ostatními ingrediencemi vařit. Pro mlsnější jazýčky můžeme ještě přidat kousek na kostky nakrájeného vepřového masa.
Vše necháme vařit zhruba hodinu až do změknutí. Poté případně osolíme podle chuti a můžeme hned podávat. Chutná dobře s opraženou houskou, kterou před podáváním dáme na talíř a polévkou přelijeme.
Vaříme-li zelňačku s vepřovým masem v tiitanovém nádobí, můžeme nakrájené cibule před vařením lehce orestovat na másle.
Další báječné receptny na zelňačku:
Staročeská zelňačka
Zelňačka s brambory a fazolemi
Hustá svačinová zelňačka
Uzená zelňačka s fazolemi
Zelnačka s masovými knedlíčky
Zelňačka se zakysanou smetanou