Postup přípravy receptu Zelné šátečky:
Odstraníme zvadlé listy a oddělíme 8 největších. Omyjeme je, spaříme ve vroucí vodě a vykrojíme z nich nejsilěnjší část listových žeber. Polovinu zbylého zelí nakrájíme nadrobno. Omyté brambory nastrouháme nahrubo a dáme do mísy. Bramborovou šťávu slijeme, k bramborám přidáme hladkou mouku, strouhanku, nadrobno nakrájený rohlík, prolisovaný česnek, pepř a sůl. Směs důkladně promícháme a zabalíme do zelných listů, které převážeme kousky plátýnka nebo gázou.
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji na oleji zesklovatět, pak na ni položíme zabalené šátečky a nakrájené zelí. Podlijeme půllitrem vody a asi půl hodiny pečeme v troubě rozehřáté na 180°C. Během pečení šátečky obrátíme. Hotové zelné balíčky vybalíme z plátýnka. Poté vlijeme do pekáše rozmíchaný rajský protlak a zakysanou smetanu, vše krátce povaříme.
Zelné šátečky podáváme s bílým pečivem.