Krajíčky chleba nakrájíme na čtvrtiny a banány na kolečka. Do velké mísy dáme mléko, smetanu, vejce, cukry a skořici. Vše řádně ušleháme elektrickým šlehačem. Vsypeme pokrájený chléb, hrozinky a banány, přikryjeme alobalem a uložíme na 2 hodiny do ledničky.
Pekáč vymastíme máslem, vlijeme do něj obsah mísy (tedy po těch dvou hodinách) a povrch trochu uhladíme.
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 1 hodinu a 15-30 minut (záleží na hloubce pekáčku). Pokrm během pečení výrazně znásobí svůj objem, proto zvolíme pekáček či zapékací formu s vyšším okrajem.
Můžeme podávat samotné, nebo s přelivem, který připravíme smícháním a zahřátím 100 g másla, půl hrnku cukru, 100 ml smetany a dvou lžic rumu nebo vyšlehanou šlehačkou.
Vyzkoušejte další báječné recepty na přípravu ŹEMLOVKY:
Žemlovka s jablkyTvarohová žemlovka s jablky a skořicíNepečená žemlovkaVoňavá žemlovka s rebarborouZeleninová žemlovka se špenátem