Nejdřív si slijeme hrušky z kompotu přes cedník a necháme okapat. Pak je nakrájíme na plátky. Rohlíky si rozkrájíme na plátky silné asi 7 mm. V malém kastrůlku si rozehřejeme máslo.
Plátky rohlíků namáčíme v mléce a hned je v souvislé vrstvě klademe do předem vymazané a strouhankou vysypané formy. Na ně poklademe jako další vrstvu kompotované hrušky, které mírně pocukrujeme a posypeme skořicí. Tenhle postup opakujeme do spotřebování surovin. Poslední vrstvu tvoří plátky rohlíky.
Povrch rovnoměrně pokapeme rozehřátým máslem, zalijeme žloutkem rozšlehaným s několika lžícemi mléka a dáme do trouby zapéct. Pečeme žemlovku až se zbarví dozlatova.
Mezitím ušleháme z bílků a poloviny moučkového cukru tuhý sníh, do kterého přimícháme oříšky.
Když už je žemlovka upečená dozlatova, potřeme ji bílkovým sněhem, poprášíme zbylým moučkovým cukrem a dáme ještě na chvili do trouby zapéci.
Nakonec zdobíme plátky pomeranče a lístky bazalky.