Postup přípravy receptu Žemlovka s meruňkami a tvarohem:
Žemli nakrájíme na tenčí plátky a zvlhčíme mírně osolenými vejci s lékem. Tvaroh rozmícháme, přidáme další vejce, moučkový cukr, pečlivě omytou a jemně nastrouhanou kůru z citrónu, přebrané, opláchnuté a spařené rozinky a pečlivě promícháme. Meruňky nakrájíme na tenčí plátky.
Vhodný pekáč vymastíme jednou třetinou dávky tuku, na dno rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na žemle navrstvíme polovinu dávky nakrájených meruněk, polovinu dávky tvarohu a polovinu krupicového cukru smícháme se skořicí. Na tuto vrstvu narovnáme další třetinu žemlí a na žemle zbylou dávku meruněk a tvarohu. Vrchní vrstvu tvoří třetina žemlí.
Žemlovku pokapeme zbylou dávkou rozpuštěného tuku a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Na závěr žemlovku sypeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Základ na vinný pěnový krém vyšleháme s mlékem a meruňkovým juicem si doředíme konzistenci podle potřeby.