Použité suroviny receptu Žemlovka s rybízem a borůvkami:
200 g borůvek
| 100 g červeného rybízu
| 2 žemle z předchozího dne
| 100 ml mléka
| 90 g másla nebo rostlinného tuku
| 75 g cukru
| dřeň z 1/2 lusku vanilky
| nastrouhaná kůra z poloviny citronu
| 3 vejce
| 100 g mletých mandlí
| 1-2 kávové lžičky práškového cukru
| tuk na vymazání formy
Postup přípravy receptu Žemlovka s rybízem a borůvkami:
Nejprve pečlivě přebereme borůvky a rybíz zbavíme stopek. Pak rozpůlíme žemle a každou polovinu nakrájíme na tenké plátky. Dále si ohřejeme mléko. V pánvi rozpálíme asi 40 g tuku a opečeme na něm dozlatova z obou stran plátky žemle. Tyto chřupavé toasty narovnáme do mísy a zalijeme horkým mlékem. Zbylý tuk, cukr, dřeň vanilky a ostrouhanou citronovou kůru utřeme do krému. Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a všechny tři žloutky do něj postupně vmícháme. Přidáme větší část mletých mandlí (asi 75 g) a žemle namočené v mléce. Nakonec opatrně vmícháme i tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků. Čtyři ohnivzdorné misky vymažeme tukem a vysypeme zbylými mandlemi. Polovinu borůvek a rybízu dáme do misek, tuto vrstvu pokryjeme žemlovou hmotou a na ni nasypeme opět ovoce. Pečeme přibližně 15 minut v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 stupňů Celsia / plyn stupeň 3). Ještě horké posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.
Fotky receptu Žemlovka s rybízem a borůvkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!