Postup přípravy receptu Živáňská jehla:
Cibuli nakrájejte na proužky, papriku na kousky a slaninu taky. Maso omyjte, osušte a nakrájejte napříč na silnější díly. Vložte je do větší mísy, přidejte všechny ostatní ingredience a promíchejte. Mísu zakryjte fólií a uložte nejméně na hodinu do chladu. Rožeň nebo grilovací jehly potřete olejem a střídavě na ně napichujte svíčkovou, cibuli, papriku a slaninu. Takto připravené špízy zabalte do alobalu a pětadvacet až pětatřicet minut opékejte nad rozpáleným grilem nebo na grilovací mřížce. Hotové špízy opatrně vybalte z alobalu – nejlépe na míse nebo pečicím plechu, abyste se nepřipravili o lahodnou šťávu. Potom všechno stáhněte z jehly na mísu; nejlíp to jde vidličkou, kterou otočíte směrem od sebe. Podávejte s chlebem a s pikantními studenými omáčkami.