Postup přípravy receptu Živáňské závitky se slaninou:
Hovězí plátky rozklepáme do šířky a osolíme a opepříme po obou stranách. Slaninu pokrájíme na nudličky, kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubším struhadle. Do misky ke slanině a zelenině přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vše spojíme rozklepnuty'm vajíčkem, osolíme a spolu promícháme. Potom tuto směsku rozdělíme na maso, stočíme závitky, které uzavřeme jehlami (viz obrázek), nebo převážeme režnou nití.
Závitky obalíme v mouce a dáme opéct do papiňáku, ve kterém jsme již zpěnili drobně pokrájenou cibuli. Postupně vléváme vývar či vřelou vodu s masoxem, mícháme, přidáme protlak a v uzavřeném hrnci dusíme zhruba 35-45 minut.
Po otevření hrnce zkontrolujeme hustotu omáčky - pokud je velmi řídká, přidáme trochu hladké mouky rozmíchané v malém množství vody a ještě 5 minut v uzavřeném hrnci dusíme. Poté vyjmeme závitky, omáčku dochutíme a přes síto procedíme.