30 g másla
| 1 velká cibule nakrájená nadrobno
| 450 g pastináku nakrájeného na kostičky
| 350 g mrkve nakrájené na kostičky
| 150 ml suchého sherry
| 80 g červené čočky
| 1,2 l zeleninového vývaru
| sůl a pepř
| čerstvá pažitka na ozdobu
| 2 lžíce nastrouhaného křenu
Postup přípravy receptu Zlatá čočková polévka:
V hrnci na polévku rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, dobře promícháme a hrnec přikryjeme. Cibuli dusíme při mírné teplotě asi 10 minut. Vmícháme pastinák, mrkev a sherry. Uvedeme do varu a necháme vařit mírným varem 40 minut. Přidáme čočku a vývar a dle chuti osolíme a opepříme. Uvedeme do varu, pak snížíme teplotu a hrnec přikryjeme. Vaříme mírným varem dalších 15 až 20 minut, až je čočka měkká. Polévku rozmixujeme v mixéru nebo tyčovým mixérem v hrnci dohladka. Potom ji v hrnci pomalu uvedeme do varu. Pokud se nám bude zdát příliš hustá, přidáme trochu vývaru nebo vody. Nastrouhaný křen vmícháme do smetany. Pažitku na ozdobu nakrájíme nadrobno a několik stébel ponecháme vcelku. Polévku nalijeme do nahřátých misek a každou porci ozdobíme lžící smetany s křenem. Ozdobíme nakrájenou pažitkou a několik celých stébel položíme napříč. Ihned podáváme.
Fotky receptu Zlatá čočková polévka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!