12 plátků bílého toustového chleba
| 2 - 4 ks žloutky
| 500 g rozpuštěného másla
| 175 g krupicového cukru
| 400 ml smetany ke šlehání
| 400 ml plnotučného mléka
| 50 g rozinek
| vanilkový cukr
| muškátový oříšek
Postup přípravy receptu Ztracený chléb:
Plátky chleba potřené z jedné strany máslem srovnejte na sebe, ostrým nožem jim odkrojte kůrku a překrojte je na trojúhelníky. V misce rozšlehejte žloutky s cukrem. Mléko a smetanu svařte s vanilkovým cukrem. Vanilkový krém a žloutky promíchejte. Do vymazané zapékací misky skládejte stříšky z chleba máslovou stranou nahoru, každou vrstvu posypte rozinkami a strouhněte na ni muškátový oříšek. Zalijte dvěma třetinami krému a nechte 20 minut stát. Dolijte zbytek a zapékací nádobu přikrytou alobalem vložte do většího pekáčku s teplou vodou sahající asi do dvou třetin misky. V troubě předehřáté na 160 °C (horkovzdušná), nebo na 180°C (ostatní) pečte žemlovku 25–35 minut. Pekáč vyjměte z trouby a misku z pekáče, odstraňte alobal a povrch moučníku hustě pocukrujte. Zapečte pod grilem nebo v hodně rozpálené troubě, až začne cukr karamelizovat.
Fotky receptu Ztracený chléb:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!