6 kg červené kapie
| 3 kg rajčat
| 1 větší lilek
| 2-3 feferonky
| 1 1/2 hrnku oleje (slunečnicový)
| 2/3 hrnku cukru
| 1 1/3 hrnku vinného octa (6%)
| 2 lžíce soli
| 1 palička česneku
Postup přípravy receptu Ajvar tety Milice :
Papriky, rajčata, lilek a feferonku umeleme na masovém strojku, zamícháme s ostatními ingrediencemi dohromady a za občasného míchání vaříme na slabém plameni kolem 5-6 hodin (až pořádně zhoustne). Ke konci už musíme u toho pořád stát a míchat, ať se nám nepřipálí. Výsledek stojí za to (pokud si na ajvar potrpíte). Sterilujeme 20-25 minut podle velikosti skleniček (od dětské výživy stačí těch 20 minut).