Postup přípravy receptu Anglická pomerančová marmeláda:
Pomeranče opláchneme v horké vodě a tence oloupeme. Kůru nakrájíme na tenoučké proužky. Pomeranče rozpůlíme. Každou polovinu dáme do plátěného pytlíčku a silou vymačkáme do mísy. Obsah mísy, ve které je zatím jen pomerančová šťáva, doplníme vodou na 2 a 1/2 litru. Dužinu v plátěném pytlíčku ponoříme do mísy, kam přidáme i tenké proužky kůry a necháme přes noc odstát.
Obsah mísy přelijeme do hrnce, zahříváme na prudším ohni a asi 2 hodiny vaříme. Tkaninu s pomerančovou dužinou vyjmeme a změříme objem tekutiny. Na každý 1/4 litr připadá 225 g cukru. Obě složky promícháme, necháme asi 30 minut vařit a během toho párkrát zamícháme. Odstavíme hrnec z plotny. Marmeládu zpěníme mícháním a vyzkoušíme, zda správně zželírovala.
Hotovou marmeládou naplníme sklenice a pevně uzavřeme. Během toho, co marmeláda chladne, sklenice několikrát převrátíme, aby se proužky kůry rovnoměrně rozmístily v marmeládě.