Vložil: | Miisuliii |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 4 |
|
|
Použité suroviny receptu Babiččin švestkový koláč :
500 g mouka pšeničná hladká
| cca 70 g droždí
| 1 lžička sůl
| 10 dkg + 4 lžíce na drobenku cukr moučka
| 2 dcl olej rostlinný
| 3 ks do těsta + 1 ks na potření žloutek
| 1/4 l mléko polotučné
| 4 lžíce mouka pšeničná polohrubá
| asi 10 dkg máslo
| dle potřeby; švestky
Postup přípravy receptu Babiččin švestkový koláč :
Smícháme mouku a sůl. Do vlažného mléka dáme 1 lžičku cukru a droždí. Takto připravený kvásek necháme vykynout na teplém místě.
Do mouky přidáme zbylý cukr (ještě si 4 lžíce necháme na drobenku) a žloutky. Dolejeme vykynutý kvásek a olej.
Velice důkladně promícháme a necháme kynout na teplém místě, posypané troškou hladké mouky a přikryté utěrkou.
Po vykynutí znova přemícháme, těsto pak bude nadýchanější. A necháme znova kynout.
Mezitím si připravíme drobenku, smícháním 4 lžic polohrubé mouky, 4 lžic cukru a necelých 10 dkg másla. Drobenka by neměla být příliš sypká.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 6 dílů a na vále posypaném moukou postupně vyválíme 6 placek (každá velikostí asi na polovinu pečícího plechu).
Plechy na pečení vyložíme pečícím papírem, položíme vyválené těsto.
Kraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem, poklademe celé ovocem a ovoce posypeme drobenkou.
Pečeme asi při 160 - 180 °C, každý plech asi 8 - 10 minut.
Ihned po vytažení z trouby potřeme kraje rozpuštěným máslem.
Tip Ženy-in: nemusíme použít jen švestky, ale jakékoliv ovoce, které nám chutná. Jablka, meruňky, broskve...
Dobrou chuť přeji...
Fotky receptu Babiččin švestkový koláč :
Fotky vložil: sylver,Natural,mikejla,vilka,notburga,kacice,alenab,Nandiči