Postup přípravy receptu Babiččina fazolová polévka:
Do většího hrnce dáme vařit přebrané a nejlépe přes noc namočené různobarevné fazole (nejlépe domácí - hnědé, černé, strakaté)a uzené kosti. Okořeníme několika kuličkami nového koření a pepře a majoránkou. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu (může být vcelku a uvařená vyjmuta z polévky nebo rozkrájet a ponechat) a zelené natě libečku a petrželky. Vaříme do změknutí fazolí. Potom vyjmeme uvařené natě, případně větší kusy kořenové zeleniny a zahustíme jíškou. Jíšku připravíme tak, že osmahneme cibulku na oleji nebo sádle (babička by použila sádlo), přidáme hl. mouku a lehce opražíme, pak vmícháme do polévky a ihned zamícháme. Povařit je třeba cca 10 minut. Nakonec varu může být přidána ještě čerstvá rozkrájená nať petrželky a podle chuti dosolíme, můžeme také přidat majoránku a trochu česneku. Maso z kostí obereme a vložíme do polévky nebo necháme jako "obíračku". Zvlášť v osolené vodě uvaříme vlasové nudle (babička samozřejmě mívala domácí)a servírujeme k polévce - každý si nabere, kolik mu vyhovuje.
P.S. Vánoční obměna této polévky je vývar bez uzeného a nakonec se polévka zjemní mlékem. Zásmažka se nedělala na sádle, ale na másle.