Postup přípravy receptu Baklava s datlemi a vlašskými ořechy:
Nejprve předehřejeme troubu na 180 stupňů. V malém hrnci vaříme na drobno nakrájené datle se šťávou z 1 pomeranče asi 4-5 minut dokud se šťáva nevstřebá. Poté přimícháme nastrouhanou kůru z pomeranče, nasekané ořechy a mletou skořici. Mělkou čtvercovou formu (nejlepe 20x20cm) vymažeme máslem. Do formy vložíme jeden plátek listového těsta a potřeme je máslem, zbývající plátky těsta necháme pro zatím zakryté. Obdobným způsobem položíme další plátky, až vznikne vrstva osmi plátků na sobě. Na těsto rozetřeme polovinu směsi s datlemi a navrch položíme dva máslem potřené plátky těsta, rozetřeme zbytek směsi s datlemi a zakončíme dvěma plátky těsta potřenými máslem. Těsto u krajů a v rozích lehce zmáčknéme, na vrchním plátku vytvoříme ornament s kosočtverci a posypeme sezamovými semínky. Pečeme 30 minut do zlatova, poté zmírníme teplotu na 150 stupňů a pečeme ještě 30-40 minut. Mezitím v hrnci vaříme asi 10-15 minut med se šťávou z 1/2 citrónu a 200 ml vody, dokud se objem tekuniny nevyvaří na polovinu. Takto připravenou směs necháme nejprve 20 min chladnout a poté jí přelijeme hotovou baklavu. Před podáváním necháme hodinu v chladu