Postup přípravy receptu Bažant pečený po pražsku :
Připravené, očištěného bažanta opláchneme, uvnitř i na povrchu osolíme, prsa a stehna protáhneme tříčtvrteční dávkou slaniny na proužky nakrájené a maso svážeme. V másle a ve zbytcích nakrájené slaniny podusíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme koření, na to položíme bažanta prsy dolů, trochu jej podlijeme vývarem, vložíme do trouby a pečeme na obou stranách celkem asi 60 až 90 minut.
Při pečení bažanta přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě trochu vývaru, během pečení polijeme maso koňakem. Asi 1/2 hodiny před dopečením vložíme k masu větší husí játra a společně vše upečeme doměkka.
V průběhu pečení na části másla orestujeme omyté a na plátky pokrájené žampióny.
Upečeného bažanta rozdělíme na porce, dáme na talíře a obložíme plátky husích jater a na másle dušenými žampióny.
Šťávu necedíme, pouze z ní odstraníme koření.
Porce bažanta přelijeme přírodní nebo moukou zahuštěnou šťávou.