Postup přípravy receptu Svítek - specialita z Vysočiny podávaná s koprovou omáčkou:
Rozklepneme 3 vejce, která pořádně vidličkou rozkvedláme (tak 1 min), přisypeme krupičku, v které jsme zamíchali prášek do pečiva - musíme vytvořit těstíčko, které není ani moc husté ani moc tekuté -viz foto. Na plynový sporák dáme plotýnku a necháme si předehřát olej na pánvičce. Až bude olej připravený na smažení, vylijeme těstíčko na pánvičku -plamen stáhneme na mírný - těsto by mělo být tak husté, aby se nám nerozlilo po celé pánvičce (pánvička by měla mít v průměru nejméně 25 cm a měla by být hlubší)
Po stáhnutí plamene pánvičku přikryjeme pokličkou a placku opékáme z jedné strany tak 15 min, poté ji obrátíme a znova ji pod pokličkou opékáme tak 15 min (placku v průběhu pečení můžeme vícekrát otáčet, tak aby byla krásně do zlatova opečená -dodržíme tak tu půl hodinku na celé pečení.
Připravíme si osolenou vodu a placku vodou zalijeme, tak aby byla placka potopená - pánvičku přendáme z plotýnky na plamen na největší stupeň - to, aby nam voda začala brzy vařit. Na pánvičku opět přiložíme pokličku. Kontrolujeme, aby byla stále placka ponořená ve vodě, jelikož placka vodu nasavá, musíme ji neustále dolívat. Svítek se nám po zalití zvětšuje, až by měl nabýt do celé plochy pánvičky - vaření trvá tak 20 min - pak svítek v pánvičce rozřízneme na čtyři části a znova pod pokličkou vaříme tak 5 min. Svítek musí být měkký a nadýchaný.
Podáváme s koprovou omačkou - opravdu je to lahůdka :-) Tento předpis mám po své babičce, je to specialita z Vysočiny :-)