Použité suroviny receptu Bílá zelňačka z Vysočiny:
1 kelímek smetana na vaření
| dle potřeby brambory
| dle chuti kmín
| 500 dkg kyselé zelí
| dle potřeby máslo
| dle potřeby voda
| 1 lžíce hladká mouka
Postup přípravy receptu Bílá zelňačka z Vysočiny:
Do většího hrnce dáme vařit propláchnuté kyselé zelí bez nálevu s troškou kmínu. Nesolíme, protože by pak zelí ztvrdlo! Když je zelí měkké, přidáme podle chuti vodu a sůl. Ve smetaně rozmícháme mouku a zahustíme do požadované konzistence (já mám raději hustší).
Brambory uvaříme na loupačku ve slupce bez soli. Pak vezmeme hrnec, dáme na oheň a brambory v něm rozšťoucháme šťouchadlem na bramborovou kaši. Přidáme sůl, aby byly brambory dobře slané a také větší kousek másla - dodá jídlu vůni a chuť.
Polévku nalijeme do talířů a doprostřed stolu postavíme hrnec s bramborami. Hrudku brambor dáme jednoduše do polévky a pak už jen chválíme naše chudé předky, kteří dokázali z mála udělat delikatesu.
Fotky receptu Bílá zelňačka z Vysočiny:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!