Postup přípravy receptu Bleskové a la španělské ptáčky:
Nakrájíme maso na plátky nebo větší kousky, tak jak to půjde; trochu naklepeme, posolíme, opepříme a z obou stran potřeme bohatě plnotučnou hořčicí. Na oleji zpěníme cibulku a slaninu pokrájenou na malé kousky, pak přidáme maso, necháme z obou stran na cibulce chvilku opéct, pak přilejeme horkou vodu a do ní vložíme cca 2 lžíce plnotučné hořčice (dle chuti, hořčice vytvoří výbornou chuť omáčky), kyselou okurku, vejce natvrdo i salám (vše pokrájené na kousky). Kdo má rád, může přidat jeden hovězí bujon. Necháme vařit, dokud není maso měkké. Poté jen zahustíme hl. moukou rozmíchanou ve vodě - hustota omáčky je na vás ... Výborné s rýží i brambory.