Postup přípravy receptu Borůvkové pohlazení:
Troubu předehřejte na 180 stupínků. Otevírací formu o průměru 22-24 cm vymastěte a vyložte pečícím papírem (i po stranách). Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilinový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte 2-3 minutky - než se směs dobře propojí a zesvětlá. Pokud použijete el. hnětač, trvá to 1-2 minutky. Potom do hmoty vetřete 4 lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek. Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte 50 minut, dokud koláč nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na mřížce. Na polevu utřete tvaroh (lučinu) s cukrem a zbývající zakysanou smetanou. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami. Pokud ho nesníte hned, vydrží vám v lednici překrytý potravinovou fólií i několik dní.