Použité suroviny receptu Borůvkový dort s lučinou:
Těsto:
| 3 vejce
| 60 g cukru
| 100 ml oleje
| 100 ml mléka
| 200 g polohrubé mouky
| 1/2 bal. kypřicího prášku do pečiva
| 1 borůvkový džem na potření korpusu
| Lučinová vrstva:
| 150 g sýru lučina
| 1 bal. vanilínového cukru
| Ovocná vrstva:
| 2 bal. dortové želé čiré
| 350 ml jablečného džusu
| 50 g cukru
| 300 g borůvek
| Poleva:
| 50 g sýru lučina
| 1 lžička moučkového cukru
| 1 lžička mléka
Postup přípravy receptu Borůvkový dort s lučinou:
1. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vymícháme s cukrem do pěny. Postupně přimícháme olej, mléko a mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vmícháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni do těsta.
2. Těsto vylijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a uhladíme stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 170 °C po dobu cca 20 min. Po upečení stáhneme z korpusu pečící papír a necháme vychladnout. Studený korpus podélně rozřízneme a spodní část potřeme borůvkovým džemem. Horní polovinu korpusu přitlačíme na džem.
3. Na náplň utřeme lučinu s vanilínovým cukrem a tuto směs natřeme na horní korpus tak, aby asi 2 cm od okraje zůstaly volné. Kolem dortu znovu upevníme okraj formy.
4. Do jablkového džusu nasypeme dortové želé a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Když směs začne vřít, přidáme borůvky a znovu přivedeme k varu. Pak směs sundáme z plotny a necháme trochu vychladnout. Ještě teplou směs vylijeme opatrně na lučinovou vrstvu.
5. Dort dáme do lednice, kde ho ponecháme nejlépe do druhého dne. Před podáváním připravíme polevu: Lučinu vymícháme s moučkovým cukrem a mlékem dohladka. Touto polevou uděláme na dortu kaňky.
Fotky receptu Borůvkový dort s lučinou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!