Postup přípravy receptu Borůvkový koláč s pusinkami:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Vymažeme formu o průměru 26 cm.
V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přišleháme obě vejce a ještě chvíli třeme.
Hladkou mouku smíchanou s kypřícím práškem prosejeme do mísy, přidáme utřenou směs, přilejeme mléko, promícháme a vypracujeme těsto. Formu naplníme těstem.
Čerstvé borůvky probereme, kompot scedíme, propláchneme, necháme okapat. Rozdělíme je na těsto. Okraje ponecháme volné. Koláč pečeme 45-50 minut, vyjmeme z trouby, uvolníme z formy a necháme vychladnout. Meruňkovou marmeládu prolisujeme přes síto a opatrně jí potřeme borůvkový povrch koláče.
Teplotu v troubě zvýšíme na 200 stupňů Celsia. Ušleháme bílky, přidáme cukr a škrobovou moučku a šleháme až vznikne tuhý sníh. Hmotou naplníme cukrářský sáček s hvězdicovou trubičkou a na koláč nastříkáme 12 růžic. Zapečeme na horní liště 5-8 minut.
Koláč vyjmeme a necháme vychladnout. Čerstvé borůvky opláchneme, přebereme a koláč jimi ozdobíme. Okraj posypeme moučkovým cukrem.
Přikrytý koláč pod poklopem či uzavřený v igelitovém sáčku vydrží i několik dní.
Místo čerstvých borůvek mužeme použít 2 sklenice kompotu.