Vložil: | Luciusek |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 45 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 4 |
|
|
Použité suroviny receptu Borůvkový koláč z tukového těsta:
250 g pol. mouky
| 125 g moučkového cukru
| 125 g Hery (event. másla)
| špetka soli
| 1 ks vejce
| lžíce strouhanky
| NA ŽMOLENKU mádlo, cukr, mouka (hrubá)
Postup přípravy receptu Borůvkový koláč z tukového těsta:
Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a prsty jedné ruky prohněteme. Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a trochu prohněteme (třeba na prac. desce). Jde to snadno, jako každé tukové těsto. Na chvilku odložíme na chladné místo.
Vymažeme koláčovou formu tukem a vysypeme moukou. Těsto dlaní vtlačíme do koláčové formy a na krajích trochu zvedneme. Pokud se nám těsto lepí na ruce, stačí namočit prsty do studené vody a jde to jako po másle. Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech. Zlehka posypeme jemně namletou strouhankou. V tento moment rozpálíme troubu na 180°C. Nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě (můžeme ještě jemně posypat lžičkou krystalového cukru) a posypeme žmolenkou. V troubě pečeme asi 30 minut. Než se stačíme otočit je hotovo. Prozradí to zlatá barva žmolenky i okrajů koláče, ale hlavně neodolatelná vůně!!!
Dobrou chuť
Fotky receptu Borůvkový koláč z tukového těsta:
Fotky vložil: zdenka69,katyakaty,Mangovka,Natural