Použité suroviny receptu Bramborová polévka se žampíony:
50 g prorostlé uzené slaniny
| 1 velká mrkev
| 1 pórek
| 1/4 celeru
| 600 g moučných brambor
| 1,25 l zeleninového vývaru
| 100 g žampionů
| 1/2 lžíce citronové šťávy
| sůl
| pepř
| čerstvá majoránka
| 1 lžíce rozpuštěného másla
Postup přípravy receptu Bramborová polévka se žampíony:
Slaninu podle potřeby zbavíme tlusté kůže, chrupavek a jemně ji nakrájíme. Oškrábeme mrkev, nařízneme pórek a důkladně je omyjeme. Rovněž omyjeme celer a brambory a oškrabeme je škrabkou. Veškerou zeleninu pak nakrájíme na malé kostičky.
Slaninu pak smažíme ve velkém hrnci za stálého míchání a při střední teplotě tak dlouho, až je lehce zahnědlá a do skleněna.
Přidáme zeleninu a na kostky nakrájené brambory a krátce společně pečeme. Přilijeme vývar a přivedeme do varu. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme povařit při střední teplotě 15-20 minut, až brambory změknou.
Mezitím otřeme žampiony vlhkou utěrkou a trochu jim zkrátíme nožky. Pak je nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou.
Brambory v polévce rozmělníme vařečkou. Polévku pak ochutíme solí a pepřem.
Rozpuštěné máslo rozehřejeme a v pánvi a houby v něm pečeme několik minut za prudkého tepla a za neustálého míchání. Polévku v talíři dozdobíme majoránkou.