Postup přípravy receptu Bramborové pirožky se šunkou:
Brambory ve slupce uvaříme, oloupeme a nastrouháme. Smícháme nadrobno nastrouhané brambory s vejcem, solí, polohrubou moukou a muškátovým oříškem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 10 minut odpočívat.
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme kostičky šunky, bílek, kmín, pepř a majoránku. Všechno důkladně promícháme.
Z těsta rozválíme plát asi 5mm silný a rozkrájíme jej na čtverce, na které rozložíme šunkovou náplň. Okraje potřeme vodou, protilehlé strany přehneme do trojúhelníku a těsto dobře přimáčkneme.
Do mléka vmícháme žloutek i vejce, přidáme hladkou mouku, osolíme a vidličkou vymícháme do hladkého těstíčka. Připravené pirožky v něm namáčíme a poté obalujeme ve strouhance. Nesmíme roztrhnout těsto, aby nám náplň nevytékala!
Rozpálíme olej a obalené pirožky smažíme po obou stranách dozlatova.
Bramborové pirožky se šunkou podáváme teplé se zeleninovým salátem. Když zbydou, zjistíme, že jsou velmi chutné i studené.