Postup přípravy receptu Bramborovo - hrachové pyré:
Poměr hrachu k bramborám je asi 1/3:2/3 (po uvaření). Mléko potřebujeme horké. Hrách den předem namočíme a pak rozvaříme. Prolisujeme přes síto. Brambory uvařené jako na kaši slijeme a slitou vodu odložíme. Brambory s prolisovaným hrachem rozmíchame, rozmixujeme na kaši, přičemž dolívame horké mléko, dokud pyré nemá potřebnou konzistenci, osolíme dle chuti. Použít je možné také slitou vodu z brambor na dosažení potřebné konzistence.
Tohle je vlastně vyzkoušený tip na neobvyklou přílohu. Může se to jíst s uvařeným uzeným masem, nebo uzeninou a osmaženou cibulkou. Hodí se to i k jiným masům - dušeným, vařeným, smaženým, pečeným. Ochucení je možné měnit. Třeba do hrachu asi 15 minut před dovařením přidáme utřený česnek a majoránku. Bramborovo-hrachová chuť je skvělá. Výhodou oproti klasické hrachové kaši je to, že jídlo nemusíme pojídat se chlebem, je to hotová příloha a chutná líp.